Sunday, October 28, 2007

Random facts om Maryland

Maryland består av 23 counties; Baltimore city, Baltimore County, Frederick, Montgomery, Howard (där man försöker införa en allmän sjukförsäkring) Carroll, Prince George’s, Anne Arundel, Calvert, Harford, Queen Anne’s, Worcester, Somerset, Dorchester, Kent, Caroline, Cecil, Talbot, St Mary’s, Washington, Garrett, Charles och Wicomico. 16 av dessa har kustlinje...

De mest kända vattnen i Maryland är utan tvivel Chesapeake bay (som jag innan jag flyttade hit endast associerade med Virginia, men den går ända in till Baltimore) och Potomac River.

Staden Baltimore grundades 1729

1784 undertecknades Parisdeklarationen i Annapolis (som är huvudstad i Maryland) och med detta avslutades revolutionskriget.

1845 grundas US Naval Academy i Annapolis. Det ligger fortfarande kvar där och vi har faktiskt en samarbetspartner där.

1862 sker ett av de blodigaste slagen i Amerikas historia vid Antietam. Amerikanska inbördeskriget...

1938 blir Maryland den första amerikanska delstaten att införa en inkomstskatt. Och nu, 2007 vill guvernör O'Malley införa progressiv beskattning.

Billie Holliday föddes i Baltimore.

Marylands area: 10577 kvadratmiles (ni får räkna om själva...)

Högsta punkten i Maryland är Backbone mountain, 3360 fot. Inte så mycket att komma med jämfört med andra vissa ställen i USA, men i alla fall...

Lägsta punkten är uppenbarligen havsnivån; Atlanten

Maryland har 5% sales tax, ungefär som vår moms, men som man själv måste lägga till när man är ute och handlar eftersom den inte är inräknad i priset.

Det finns diverse ormar i Maryland, massor av långa och korta i olika färger som inte är giftiga, men så finns det också skallerorm och copperheads som man ska passa sig för.

Maryland gränsar till DC, Virginia, West Virginia, Delaware och Pennsylvania.

No comments: