Saturday, March 01, 2008

Postmodernism?

Maria Schottenius, chef för DN Kultur, lyckas med vad som får antas vara ett riktigt postmodernt uttalande, apropå debatten om att DN Kultur och deras förmåga att felcitera Johan Norberg lite för ofta för att det ska kännas som om det är slump (från radioprogrammet Magnusson i P1):

”- Det är en ny sak som har kommit på senare år, det här att folk ska be om ursäkt, att det finns sant och falskt, och lögner och hit och dit. Det pratas liksom i de termerna och det är ganska nytt. För det mesta så diskuterar man, resonerar, har uppfattningar, åsikter. Det är ett väldigt ointellektuellt sätt att gå till väga på tycker jag, det här att här var det lögn och det ska ursäktas. Så skriver man ju inte normalt sett i kulturartiklar. Så det här är något nytt som jag inte förstår.

- Tror du att sanning finns?

- Sanning? Vad är sanning, som Pilatus sa. … Ja du, det är en stor filosofisk fråga. Vi får ta den någon annan gång, tror jag.”

Som motvikt till detta fantastiska uttalande kan jag bara rekommendera läsning av Ayn Rand. Allt är inte relativt. Det finns lögn och sanning. Punkt.

Den som till äventyrs inte har följt debatten men vill göra det kan läsa om saken tex hos Johan Norberg själv.

No comments: