Thursday, March 06, 2008

Drama och antidrama

Igår vid ca 18.30 gick brandlarmet på jobbet. En ganska otäck olycka på våningen ovanför, med en riktigt läskig frätskada på en person, gasutsläpp och möjligen också en smärre brand. Ca 40 brandmän på plats! Riktigt så hög närvaro var nog inte motiverat av tillbudet, men å andra sidan - hellre för många än för få... Särskilt när det är ett kemilab som är i riskzonen.

Men, jag måste säga att det är fascinerande att kemister, som verkligen borde begripa vad som kan hända om det börjar brinna på riktigt i ett kemilab, är så sega med att ta sig ut när larmet går. Så sega att campus säkerhetspersonal fick gå in och hämta en del människor som helt ignorerade att larmet var igång. Det är förundrande hur vi människor hela tiden tycks tänka "det händer inte mig" eller "det kan inte vara på riktigt".

Dagens antidrama-nyhet är att antalet mord i Baltimore under februari bara var 14 stycken. Det är en siffra som skulle få ansvariga i vilken amerikansk stad som helst av samma storlek att bli allvarligt bekymrade och det skulle tänkas ut många åtgärdsprogram för att öka säkerheten. Här är det emellertid ett mycket gott tecken. 38% lägre än februari 2007. Och framför allt det lägsta antalet mord i februari på över 20 år. Det tycks gå åt rätt håll.

No comments: