Thursday, May 18, 2006

Fler citat som inte får vara med...

...kommer från Britt G. Hallqvists översättning av Shakespeares Hamlet. Ja, först finns ju de kända förstås:

"Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över, och företag av högsta vikt och flykt kan falla platt och mista namnet handling."

Det här citatet kommer ju från Hamlets berömda monolog som inleds med frågan om att vara eller inte vara. Och det skulle kanske kunna passa i en avhandling i och för sig, för många ideer har man fått, som aldrig realiserats - ibland pga tidsbrist, ibland pga att de kanske inte var så bra som man trodde etc.

Ett annat ganska känt Hamletcitat är "Upp flyger orden, tanken stilla står. Ord utan tanke aldrig himlen når", och det här är inte ett dåligt citat heller, men kanske inte helt optimalt för avhandlingen. Framför allt kan man ju fråga sig exakt vad man skulle vilja kommunicera med ett sådant citat. (Och de flesta läsare har väl förstått vid det är laget att de citat som eventuellt får vara med, inte kommer att redovisas här än på länge.)

Ett annat, helt lysande men inte så känt Hamletcitat är följande:
"Spydigt ord sover sött i dumt öra" - det här hade Jenny och jag hjärtligt roligt åt när vi för något (några?) år sedan såg Uppsala Stadsteaters uppsättning av Hamlet, och det ligger onekligen en del sanning i det.

För tillfället läser jag En midsommarnattsdröm i svensk översättning, så det kanske kommer fler citat...

No comments: