Saturday, February 28, 2009

Tips för att uppnå välfungerande relationer på arbetsplatsen

Några tips för att uppnå och behålla en smidig och friktionsfri relation till kollegorna i ett forskningslab.

#Om du är förstaårsdoktorand, och fortfarande inte har lyckats producera ett enda vettigt resultat kan det lätt uppfattas som aningen förmätet om du, offentligt, meddelar att du anser att sistaårsdoktoranden som handleder dig är så korkad att hon inte borde vara doktorand. När sistaårsdoktoranden ifråga dessutom är labbets mest framgångsrika doktorand så framstår det mer som om att det är du som är den korkade.

#Överväg möjligheten att det kan vara du som uttrycker dig oklart om tre av totalt tre närvarande personer inte förstår vad du menar. Om du trots allt kommer till slutsatsen att de är korkade och du smartast i världen, gå ändå inte tillbaka till labbet och prata öppet om hur korkade de andra tre på mötet var. Det riskerar nämligen att leda till att de tre personerna inte är så sugna på att ge dig någon hjälp när det visar sig att du inte var riktigt så fantastiskt smart som du trodde.

#Bli inte alltför förvånad om dina kollegor inte uppskattar ståndpunkten att du ska vara medförfattare på en artikel som du inte producerat den minsta lilla datapunkt till, och du dessutom vid ett flertal tillfällen sagt att du anser projektet meningslöst. Särskilt inte när du anser att denna regel ska gälla enbart för dig, men för varje papper du har lust att vara med på.

#Om du händelsevis är så stockkonservativ att du anser att kvinnor är sämre på naturvetenskap än män och du dessutom anser att bara män bör vara forskare så letar du med fördel upp en extremreligiös grupp där du vädrar denna åsikt och antagligen får medhåll. På labbet accepterar du lämpligen att vi lever på 2000-talet (hur gärna du än skulle önska något annat) samt sväljer det faktum att samtliga kvinnor där är väsentligt mer kompetenta än du själv. Sexistiska åsikter håller du inne med.

De ovanstående punkterna kan förstås inte alls relateras till händelser i mitt lab under den senaste veckan....

Nämnde jag förresten att stämningen i labbet varit lite tryckt på senare tid?

3 comments:

[cmh] said...

Er, ett intressant ego ni verkar brottas med i ert lab. Ibland undrar man hur vissa personer lyckas få en anställning.

chall said...

ja jisses.... vad säger man?

hoppas att stämningen blir bättre snart. Själv ser jag framför mig hur vårt labb kommer ändra sig (till det bättre är min förhoppning) under våren/sommaren när en person försvinner och två eller tre tillkommer.....

Maria Abrahamsson said...

[cmh]: Intressant är en bra, och mycket diplomatisk, beskrivning av egot i fråga...

chall: Håller tummarna för att det blir bättre hos er snart. Här satsar jag på att försöka uppmuntra de goda krafterna och inte bry mig så mycket om de destruktiva.