Tuesday, May 20, 2008

Titelnoja

Jag har drabbats av titelnoja. Här tilltalar ju folk varandra med titlar i alla möjliga och en hel del (i mitt tycke) omöjliga sammanhang också. Ett sådant exempel är studenten som gör forskningsprojekt i vårt labb, och som, sen han blev upplyst om att jag har en doktorstitel, har börjat kalla mig för doktor Abrahamsson. Med betoning på doktor. Utan tillstymmelse till ironi eller sarkasm (vilket jag antagligen skulle hade hanterat väsentligt bättre än nuvarande gravallvarliga titulerande som jag har mycket svårt att hantera). Jag har förklarat ungefär 18 gånger att jag inte vill att han kallar mig det, och att det fungerar alldeles utmärkt att använda mitt förnamn, som han gjorde innan han fick veta. (Antagligen till och med bättre, eftersom det nu brukar ta ett tag innan jag begriper att det är mig han pratar med...)

Jag har också berättat, till hans och kollegornas, storögda förvåning att i Sverige tilltalar vi i allmänhet inte våra (universitets)lärare med doktor eller professor tillsammans med efternamn. Och för den delen att vi sällan talar om en lärare eller handledare som doktor eller professor Si-och-Så. Förr eller senare kommer jag antagligen trampa i klaveret när jag glömmer bort hur viktiga titlarna är här. (Dvs ingen låtsas ju om att det är viktigt, men folk kan bli ordentligt förolämpade om de inte tilltalas med en i deras tycke lämplig titel.)

Allt detta titulerande har i alla fall gjort mig lite nojig inför ett mail som jag snart måste ta och skicka iväg, just för att jag inte vet riktigt vet vilket sätt som är lämpligt att adressera personen (som är verksam i Sverige) ifråga på. Resten av mailet är klart, men just den där inledande raden saknas fortfarande. Men kanske att det står klart vad som är det rätta om det får vila över natten... Det vore bra om det kom iväg snart, en sak mindre på att-göra-listan.

4 comments:

chall said...

Ja jisses, det där ställde till det för mig när jag skrev ett mejl senast i förra veckan till en professor hemma. Att skriva "Bäste professor X" kändes pretto och uråldrigt men "hej prof X" kändes inte bättre heller...

Hur löste jag det? Jag fegade ur och skrev "Hej!" vilket jag inte heller är nöjd med. Suck.

Här borta är det tydligt att vi som är post docs tilltalas med förnamn allra mest, förutom då vi förevisas för folk utifrån ;) våra kära doktorander brukar prata om post docs som Dr och alla faculty är Dr Y och dr Z, vilket vi post docs gör med: särskilt när man pratar med andra faculty. Som du säger, det blir lätt lite lesset annars.

Själv vet jag inte längre hur jag ska göra på svenska alls. Några förslag om du får tips vore trevligt. Sen är det ju lite skillnad på USA och UK, och min vana att skriva "Dear Prof. C" är ngt som amerikanerna jag jobbar med tycker är väl pedantiskt utan dom föredrar "professor E, ".

Du kan ju gissa minerna på mina kolleger när jag berättar att jag blev lite utskrattad på min första föreläsning på universitetet när jag tilltalade min lärare med "professor P" och han log och tittade på mig och sa "Tomas kan du kalla mig" och jag kände mig såväl besviken som generad... dureformen är inte alltid bäst imho.

Maria Abrahamsson said...

Det blev "Hej + förnamn" till sist. Inte optimalt, men bättre än alla andra alternativ jag övervägde. Googlade lite och blev övertygad om att "hej" faktiskt är det vanligaste hälsningsordet, även i den här typen av "halv-formella" brev. Sen kan man ju fundera på om det är bra eller inte, men det är en annan sak...

Och så sprang jag ju förstås på ett nytt problem när jag var tvungen att hitta ett sätt att säga "pls get back to me pronto" fast lite mer formellt och utan att låta fullt så angelägen i slutmeningen... Vi får se vad det blir för slags respons på det här. Håller tummarna för att du får några bra besked imorgon!

chall said...

hm, jag tror att det är så man skriver "nuförtiden i mejl" (Hej förnamn! alltså) Antar att jag inte ska tänka för mycket på det där med professor hittan eller dittan...

själv fastnar jag på avslutningen ibalnd men har insett att om det är någon jag har pratat med förr och jag tror att dom kommer ihåg mig skriver jag under med "vänliga hälsningar förnamn" och sen kommer hela harangen i "sidfoten" men om det är mer formellt är det hela namnet. Allt det där anser jag är lättare i engelskan men så är jag iofs automatiskt mer formell på engelska (inte alltid bättre).

Hoppas att dom skickar svar snabbt.

Maria Abrahamsson said...

Jodå, jag hade faktiskt fått svar redan i morse! Och det var nog så positivt som det kan vara i det här skedet, så det känns ju bra. :-) Sen kokar det ju alltid ner till att handla om pengar i slutänden, men det får bli ett senare problem.

Hoppas att du får lika uppmuntrande besked under dagen!