Friday, April 04, 2008

Roadtrip - tredje dagen

Uppe med tuppen (det blir gärna så när a) två av tre i sällskapet är jetlaggade och b) det är mycket som ska hinnas med, om det var någon som trodde att det här var en slösemester så är det helt fel) styrde vi kosan söderut.

Första stoppet var på Roanoke Island, där vi tittade på Fort Raleigh och såg en mycket, ehrm, intressant film om "The lost colony" på Roanoke Island. Skådespelarinsatserna i filmen var väl så där bra (om ni påstår att det bor en dramaqueen i oss alla så svarar jag att då har ni uppenbarligen inte sett den här filmen.) Vi hittade ett monument från National Underground Railroad, i princip ett nätverk av människor som tillhandahöll säkra platser och rutter för slavar som flydde från sydstaterna upp till fria stater i norr.

I förhoppningen om att få se lite djurliv gav vi oss ut på den nordkarolinska landsbygden. Några alligatorer såg vi inte, trots att vi passerade över Alligator Pungo Canal. Synd, jag hade gärna fotograferat en.

Istället slogs jag av den enorma kontrastenlängs vägen. På ena sidan vägen stora och välskötta hus med flera fina och nya bilar på uppfarten, på andra sidan riktigt sunkiga hus och gamla bilar. Vi passerade genom områden där den nuvarande nedgången i amerikansk ekonomi antagligen inte märks så mycket, det såg ut att ha varit recession de senaste 20 åren eller så. Och jag konstaterar än en gång, det här är kontrasternas land.

Eftermiddagen spenderades med ett besök på fyren i Currituck beach. 214 steg upp till utsikstplattformen. Trevligt konstruerad fyr. (Det betyder i klartext att det var inte förenat med akut höjdrädsla och svindel att gå ner, något som har drabbat mig på vägen ner i andra fyrar jag varit uppe i). Intressant trivia är att så sent som i början på 1990-talet hade de fortfarande en permanent reservkraft i fyren, eftersom strömavbrotten var så frekventa. Nu för tiden är visst elförsörjningen mer stabil.

Efter detta och en sista titt på Atlanten drog vi norrut, för att ta oss upp mot Delmarva - Delaware-Maryland-Virginia-halvön. För att komma dit måste man dock passera Chesapeake bay-bridge-tunnel. Det är faktiskt ganska häftigt att se de stora stora fartygen helt enkelt glida över tunneln, medan man själv står på utsiktsplatsen och tittar på. Att vi kom precis lagom till solnedgången gjorde inte utsikten sämre...


Om resan genom Delmarva upp till Philadelphia finns inte mycket att säga, mer än att om ni ska semestra i USA så är det inte där ni ska göra det. Det är faktiskt ganska trist.

No comments: