Friday, February 01, 2008

Planerar Sahlin och Östros en statskupp?

Sådärja. Då har Sahlin och Östros på dagens DN debatt meddelat något om vad de vill åstadkomma politiskt. Det är bara det att det en del av att deras förslag inte har någon förankring i verkligheten. Tex skriver man så här:

"Svenska företags konkurrenskraft bottnar inte i godtyckliga nedsättningar av arbetsgivaravgiften där konkurrensen snedvrids. Kraften hos svenskt näringsliv ligger i styrkan hos de idéer som företagen förmår utveckla och kommersialisera. Därför står vi för ytterligare satsningar på forskning och utveckling. Vi vill satsa 2 miljarder mer än regeringen på forskning och utveckling 2008-2010. Vårt mål är att det offentliga ska bidra med en procent av BNP till forskning och utveckling."

Så låt mig slå fast tre saker.

1) Socialdemokratin hade makten under rätt lång tid. Östros var ju tom utbildningsminister 1998-2004 så han borde ju kunnat göra något åt ökade resurser till forskning och utveckling redan då, om han nu verkligen ville.

2) Jag är än så länge inte särskilt imponerad av den borgerliga regeringen när det kommer till forskningsfinansiering heller.

3) Det mest intressanta är ändå detta. Sahlin och Östros vill alltså satsa 2 miljarder mer än regeringen på forskning och utveckling under åren 2008-2010. Jag vill bara i all stillsamhet påpeka ett par saker. Tex att 2008 redan har börjat. Att sossarnas faktiskt inte har makten och att deras budgetförslag för den aktuella tidsperioden alltså inte är särskilt relevant (fast vem vet, de kanske planerar en statskupp?). Viktigast är dock att uttalanden av den här typen inte förpliktigar till något alls om de eventuellt hamnar i regeringsställning efter valet 2010. Det ju gällde ju bara åren 2008-2010, ju...

No comments: