Tuesday, February 05, 2008

Super(fet)tisdag

Medan folk hemma antagligen äter semlor så äter jag inte alls - magsjuka förhindrar effektivt sådana aktiviteter. Avslagen coca-cola funkar dock, och är dagens huvudsakliga näringsintag.

Den enda fördelen med den här sjukdagen är att jag kan följa rapporteringen från superdupertisdagens primärval och caucauses.

I West Virginia, som inte är så väldigt långt härifrån, har republikanerna delstatskonvent idag, och resultaten därifrån tyder enligt CNN på att Huckabee tar hem det med strax över 50% av rösterna, med Romney som tvåa inte så långt efter och McCain först som nummer tre, långt långt efter de andra två. Men vad som händer i West Virginia är förstås inte alls lika intressant som utfallet i riktigt folkrika delstater som New York och Kalifornien eftersom de har så många fler delegater. New York har tex drygt 11 miljoner människor registrerade för att rösta, Kalifornien över 15 miljoner. Antalet delegater som ska fördelas i de staterna är stort. för båda partierna.

Det är dock viktigt att notera att regelverken är olika hos de båda partierna (det är därför en demoratisk kandidat behöver många fler delegater än en republikansk för att ta hem nomineringen). Och för att göra det hela ännu mer komplicerat så är det förstås olika regler i olika delstater också. Men otroligt spännande är det. Det är troligt att republikanerna har en "front-runner" när alla röster är räknade, och det det är lika sannolikt att det fortfarande är jämnt på den demokratiska sidan. Det har varit intressant att notera att både Obamas och Clintons kampanjer försökt ta ner förväntningarna inför dagens röstande...

Det blir en intressant kväll.

No comments: