Saturday, February 02, 2008

"Det är bra för dig lilla vän"

Lördag morgon. Lyssnar på svensk radio över nätet. Meny, för att vara exakt. Där avhandlas dels ämnet IQ-initiativet, ett dotterbolag till systembolaget, vars VD anser att "februari är som gjord för en vit månad". (Oklart varför dock.) Och det är förstås alldeles i sin ordning, VD:ar får tycka och tänka vad de vill och bilda opinion för vad de vill - fast man undrar ju om systembolaget verkligen skulle gilla om alla gjorde februari till en alkoholfri månad... Det som fascinerade mig mest var dock att VD:n i fråga var så bekymrad över unga kvinnors "avancerade alkoholvanor". Vad betyder det?

Lite mer irriterad blev jag över fortsättningen, som berättar om hur Strömsunds kommun försöker få sina kommuninvånare att låta bli alkoholen under februari. Och jag frågar mig, ivrigt, om vi verkligen vill att kommunerna ska ägna sig åt sånt här. Om detta är kommunal kärnverksamhet, varför inte ta det hela ett steg längre? Grönsaksätning, sockerintag, motionsvanor... Listan på saker som "är bra för dig" kan göras hur lång som helst, men det kanske inte är kommunernas sak att överösa oss med dylika säkert välmenande men likväl bara ännu ett tecken på att idén om att folk själva och på eget intiativ skulle kunna ta ansvar för sin hälsa, inte direkt vunnit gillande. Det kanske rentav är troligare att familj och vänner har en mycket bättre och mer verklighetsförankrad uppfattning om vad som är "bra" för någon individ, än vad aldrig så välmenande kommunala tjänstemän kan åstadkomma.

I alla fall, Strömsunds kommun har tagit det ett steg längre, och vill nu involvera "sina" krögare i detta projekt. Man tar sig för pannan. Och uppmanar alla kommunpolitiker att ta sig en timme eller två den kommande veckan och fundera över vad som verkligen är kommunal kärnverksamhet. Behovet tycks vara stort...

No comments: