Wednesday, June 18, 2008

På önskelistan: Ett nytt, liberalt parti

Under de senaste åren har jag och några andra "unga" (många saker i världen är som bekant relativa) centerpartister, moderater, folkpartister och kristdemokrater kunnat konstatera, med jämna mellanrum, att vi ofta har mer gemensamt med varandra, än med våra respektiver partier.

Vi har diskuterat halvt på skämt, halvt på allvar, hur lång tid det kommer att ta innan den nuvarande partistrukturen bryts upp, och ersätts med andra partier - gissningsvis ett som är mer tydligt (värde)konservativt, ett som hyser förbudsliberalerna och så ett för oss andra som betraktar oss som frihetsliberaler (eller nyliberaler eller libertarianer eller vad man nu vill kalla det).

Och jag tror faktiskt, även om det kan verka motsägelsefullt, att hanteringen av frågan om signalspaning i kabel, är ett steg på vägen mot ett sådant liberalt parti. För uppenbarligen är utrymmet ganska begränsat i de existerande partierna. (Naturligtvis hade det utrymmet varit lite större med en starkare majoritet för den sittande regeringen, men knappast särskilt mycket större.) Uppenbarligen är det lättare att tala om att vara liberal än att vara det, att döma av det man hört från minst tre partiers riksdagsgruppsammanträden på senare tid. Förr eller senare tröttnar tillräckligt många. Det tar säkert några år ännu, men jag tror att det kommer. Till sist.

Och till sist bara en liten passning till alla som i dessa dagar diskuterar Atlas Shrugged och Dagny Taggarts eventuella likheter med en eller annan liberal riksdagsledamot: Låt mig bara påminna om att i en rätt stor del av boken så tycker Taggart förvisso att socialisterna har fel, men hon accepterar spelets regler, de rådande systemen och gör allt vad hon kan för att skademinimera istället för att lämna järnvägen åt sitt öde. Minns att hon till och med tar en paus, för att sedan komma tillbaka, och göra ännu ett, sista, försök. Det är en väldigt lång utvecklingsprocess fram tills dess att hon faktiskt är beredd att lämna det gamla bakom sig. Men till slut händer det, och jag tror nog att Sverige får det verkligt liberala partiet till slut. Men troligen inte till nästa val.

PS. Nej, jag är inte heller nöjd med hur slutresultatet blev i FRA-frågan. Efter återremissen blev det något bättre än ursprungsförslaget, men, enligt mig, inte tillräckligt bra. Likväl kan jag förstå Annies och Fredricks agerande, och det kostade nog på ordentligt att få till den där återremissen, eftersom regeringen investerat så obegripligt mycket prestige i frågan. Johan Hammarqvist kommenterade den saken väl i gårdagens Studio ett.

10 comments:

Unknown said...

Jo tack. De får min röst. Sällan har något känts så bortkastat som centerrösten för två år sedan.

Jag hatar när mamma har rätt: Hon röstar aldrig. Det spelar ändå ingen roll menar hon...

Alice said...

En riktig liberalparti skulle behövas. Jag kan inte förstå hur folkpartiet kan stödja FRA eller varför de kallar sig för liberaler. *Suckar*

Maria Abrahamsson said...

mj: Ja, jag kan förstå att den rösten känns bortkastad. Helst som det ju faktiskt är så att centerpartiet som parti gick till val på en helt annan politik i integritetsfrågan - det handlar ju inte bara om de 5-6 centerpartistiska riksdagsledamöter som man hört talas om i samband med det här. Enligt min mening förtjänar Maud Olofsson och riksdagsgruppen större delen av den ofantligt hårda kritik som nu riktas mot Federley och Johansson.

Alice: Tja, folkpartiet har ju alltid varit en mix av förbuds- och överförmyndarliberaler och riktiga liberaler, men på senare år har ju den förstnämnda skaran tagit över mer och mer.

Micael said...

Håller helt med Maria att hela centerpartiet bær ansvar. Det var trotts allt bara Fredrick och Annie som hade ngra ideal kvar.

Sedan blir jag gærna medlem i ditt nya parti. Vart vænder jag mig før att fixa medlemskapet?

Maria Abrahamsson said...

Micael: Om det partiet existerade idag så tror jag att det skulle haft en stor medlemstillströmning de senaste dagarna :-) Så tyvärr får du nog vänta lite innan du kan bli medlem där :-(

Micael said...

Maria: Attans då ;)!

Anonymous said...

Jo, det är hej då till centerpartiet för min del. De har uppfört sig helt oansvarigt. Känns som om det inte blir någon allians till nästa val heller.

Rick Falkvinge (pp) said...

Maria: Partiet finns, och det HAR haft en stor medlemstillströmning de senaste dagarna. Strax under tusen medlemmar på en vecka.

Det heter Piratpartiet.

Maria Abrahamsson said...

Rick: Tja, det är möjligt att du har rätt i att piratpartiet verkligen kommer att bli det liberala alternativet. Fast, de företrädare för partiet som jag stötte på medan jag var kvar i Sverige hade i alla fall då en del kvar bevisa på andra områden än det som rör personlig integritet. Så övertyga mig gärna om att det är ni som är det liberala partiet på alla områden, och jag kommer inte att vara ett dugg ledsen över att lägga min röst på er snarare än centerpartiet (trots min historia där) i nästa val. Jag ska följa er utveckling med spänning.

Baudelaire said...

Frågan är förstås vad man menar med ett "riktigt liberalt parti?" Jag (som inte är liberal av något slag men tydligen mer liberal än riksdagen) kollade in "Liberala Partiet" vilket i mina ögon bestod av stollar (liberalismen KPML(r)) som bland annat hade på programmet att skrota ALLA (säger alla) bidrag och låta de fattiga klara sig på "frivilliga bidrag." Inte för att jag för min del skulle oroa mig för ett sådant parti men tror man att man blir vald med ett så totalt kompromisslöst program?