Friday, June 06, 2008

FRA, igen

Lästips i frågan:

Henrik Sjöholm, klok som vanligt.

Blogge, också lysande.

Det är säkert inte så roligt att vara Fredrick Federley eller Annie Johansson och ta emot alla hatiska bloggkommentarer och mail som de får i dessa dagar. Det lär dessutom knappast hjälpa själva sakfrågan på något sätt. Och jag kan förstå att man likt Annie kan välja att försöka göra förslaget så bra som möjligt. Men om det inte blir tillräckligt bra så hjälper det inte.

För förslaget ÄR integritetskränkande. Och Annies argument om att det är bättre att lagreglera än att inte göra det ger jag inte mycket för. Det enda som bör regleras i lag är att staten inte ska ha rätt att övervaka sina medborgare på det sätt som här föreslås. (Och enligt min mening inte heller på många av de sätt som redan sker). Det kommer inte göra världen säkrare. Säkerhet och trygghet skapas genom tillit mellan människor, inte genom vetskapen att någon kan spåra allt jag väljer att göra som ger elektroniska avtryck.

Jag finner det också intressant, att i den centerpartistiska riskdagsgruppen som genom åren accepterat att ledamöter gjort frågan om homosexuellas lika rättigheter till "samvetsfrågor" - alltså att man, med hänvisning till sitt samvete inte behöver följa partilinjen i vissa frågor - och vid minst ett tillfälle då riksdagen röstat om föreningsfrihetsprincipen (alltså att ingen ska tvingas ingå i någon förening eller organisation mot sin vilja) accepterat att ledamöter kvittat ut sig för att inte behöva rösta mot sin övertygelse i den frågan, inte längre har någon plats för samvetsfrågor. Det är synnerligen beklämmande. (Och jodå, jag inser att det säkert är annorlunda nu, och att partipiskan är än viktigare eftersom partiet nu är i regeringsställning . Men hela det resonamnget är egentligen bara ett argument för större genomslagskraft för personvalet.)

Men mest sorgligt och upprörande av allt är ändå att det finns riksdagsledamöter som tänker trycka på ja-knappen utan att "vara insatta i frågan". Personligen begriper jag inte hur man kan välja att rösta för det, men om man ändå tänker göra det så bör man veta vad det är man röstar om, ha insikt i vilka konsekvenser det kan komma att få på både lång och kort sikt, och vara beredd på att försvara effekterna av detsamma.

2 comments:

Markus "LAKE" Berglund said...

Har du sett min snygga illustration om piskan som viner?

Vem håller egentligen i (parti)-piskan?

Det är ju egentligen viktigast att angripa problemet vid roten, men det hinner vi inte med nu...

chall said...

Ja, vad säger man?! Det är inte modigt att stå för vad man tycker om alla tycker lika....

Annars kanske dom kunde fundera på vad det betydde när Finland avbröt avtalen med svenska Telia eftersom dom inte vill ha övervakning på sina servrar. Kanske skulle Sverige vilja samarbeta med sina nordiska grannar och lyssna till EUdomstolen snarare än USAs underbara övervakningsfunderingar?!

Jag hoppas förstås fortfarande på att vissa individer i Riksdagen har en ryggrad och inser att det kommer vara väldigt pinsamt att stå och vilja bli omvald om två år när man sagt Ja till det här. Hoppet är ju det sista som överger en....