Wednesday, June 11, 2008

Dags för lite action

Ja, det handlar om den sk FRA-lagen ännu en gång. För det börjar bli dags att göra något nu. Jo, jag menar faktiskt att alla ni som läser det här och som inte gillar tanken på att FRA ska läsa er e-post eller hålla koll på vilka websidor ni besöker, ska göra något.

Såvitt jag kan bedöma, efter vad jag hör från lite olika håll, så finns det faktiskt ett litet hopp om att förslaget kan stoppas. Men det förutsätter att folk meddelar de folkvalda sin åsikt. Nu är inte tiden att tänka att det spelar ingen roll om du skickar ett mail eller inte, nu är tiden att tänka att ditt mail kan vara den droppe som får bägaren att rinna över. Så, vad kan man göra då?

Man kan maila borgerliga riksdagsledmöter som kan tänkas rösta nej, och uttala sitt stöd för detta alternativ. Det kan vara rätt viktigt att veta att man har ett massivt folkligt stöd bakom sig om man ska förmå stå emot partipiskan. Exempel på ledamöter som kan tänkas rösta nej och som kan behöva få sådana mail är Annie Johansson (c), Fredrick Federley (c), Birgitta Ohlsson (fp) och Fredrik Malm (fp). Här och där hör man också att Sven Bergström (c) skulle kunna vara en av dem, och det är värt ett försök, Han har stått upp mot partiledningar förr.... Riksdagsledamöter nås via e-post enligt fornamn.efternamn@riksdagen.se (Och hörni, var lite trevliga - de är precis som vi andra, mer mottagliga för goda argument om de inte blir kallade idiot först.)

Sen kan man naturligtvis också maila alla borgerliga riksdagsledamöter i det län där man senast röstade och kort, koncist och sakligt förklara varför de bör rösta nej. Och också gärna meddela att man inte kommer att rösta på någon som röstade ja i nästa val. Om tillräckligt många människor skickar sådana här mail så kan det göra skillnad.

Om du är medlem i centerpartiet kan du ta ett så kallat medlemsinititiv, ställa det till riksdagsgruppen/partistyrelsen och maila det till marianne.magnusson@riksdagen.se. Förslagsvis kan detta handla om hur man säkerställer att riksdagsgruppen inte kör över partistämmobeslut, eller om regler för att hantera situationen när riksdagsledamöter vill följa sin övertygelse tillika stämmobeslut mot ledningens vilja. Eller något annat lämpligt ämne.

Och även om du inte är centerpartist finns det faktiskt en del saker du kan göra. Som att maila riksdagsgruppens ledning och fråga varför centerpartiets riksdagsgrupp inte längre verkar ställa upp på sina egna ställningstaganden från förra mandatperioden. Eller om riksdagsgruppen inte gillar öppenhetsmanifestet från 2006. Sådana frågor ställs lämpligen till gruppledaren Roger Tiefensee (roger.tiefensee@riksdagen.se) och vice grupppledaren Annika Qarlsson, annika.qarlsson@riksdagen.se.

Och så kan man ju alltid låta samtliga allianspartiledare veta vad man tycker. Hax förser dig med kontaktuppgifter.

Så skippa det där fotbollsspektaklet ett tag och gör en verklig insats istället!

1 comment:

Anonymous said...

Tack, du fick mig att äntligen ta tag i saker och ting och maila politikerna i min valkrets. Återstår att se om de lyssnar.

/Johanna