Friday, April 10, 2009

Perspektiv

Då: J. och R. var fortfarande kvar här i landet. Jag precis kommit tillbaka från New Orleans, där jag hade haft några fantastiskt roliga dagar med dem. De var precis i början på sin rätt stressade "nu ska vi besöka alla släktingar i alla hörn av USA innan vi flyttar till Sverige"-resa. Allt var bra och alla var förväntansfulla inför flytten, de nya jobben och ingen tänkte andra tankar än att allt skulle fortsätta vara just så.

Nu: J. är periodvis isolerad på ett sjukhus i Sverige. Med en ilsk bakterieinfektion som motstått flera olika sorters antibiotika och inte alls vill ge med sig. Fyra operationer på mindre än två veckor. Smärta, frustration, oro och även om han inte sagt det rent ut så hörde jag också rädslan i hans röst när vi talades vid häromdagen. Kulturkrockar av värsta sorten (svensk och amerikansk sjukvård skiljer sig åt på många punkter...) och språkbarriärer som kanske inte hörs men märks i en icke-fungerande kommunikation mellan läkare och patient. R. som ringde i onsdags morse och var så trött, ledsen, rädd och frustrerad över hela situationen att hon bara grät i 10 minuter innan hon kunde säga något alls. Idag tycks det som om läget stabiliserat sig något, men uppskattningen är ändå minst 7 dagar till på sjukhus, och kanske flera veckor till.

Mellan då och nu har det gått två månader. På ett sätt nästan ingen tid alls, och ändå på något sätt en evighet. En god påminnelse om att saker kan förändras så fort. Att det vi tar för givet idag kanske inte finns kvar imorgon. Att det som känns så otroligt viktigt idag, kan vara oviktigt imorgon.

Med det sagt hoppas jag att ni alla får en trevlig påsk.

3 comments:

chall said...

oj. Jag hoppas att det går bra för J (och R) och att dom får en bra fortsättning! Och att bakterierna försvinner. Jag, som mikrobiolog, blir ju nyfiken och undrande vad för bakterier och vad för anibiotika men men.. är dom på Ackis är dom i bra händer, annars också men KI har ju haft lite problem med mrsa etc.

Det är skumt det där med tid... ibland är det som om det bara försvinner tid...

Glad Påsk!

Maria Abrahamsson said...

St Göran (de bor i Stockholm). Hela han betraktades som en mrsa-risk eftersom han varit på sjukhus här strax innan de åkte.

Senaste uppdateringen säger att den nya antibiotikacocktailen tillsammans med 4:e operationen verkar göra nytta - woo hoo!

Bakterierna lär vara Strep b, och de har lyckats infektera lite varstans i kroppen (urinvägarna, ett knä och eventuellt på fler ställen).

Glad påsk själv! Själv är jag mest glad och nöjd att saker verkar gå åt rätt håll på andra sidan Atlanten.

chall said...

oj. Strep B är inte att leka med när dom blir ab-resistenta. Jag hoppas att dom kan isolera områdena där dom hittar bakterierna så borde vävnaden läka sedan. Jag hoppas på ett bra tillfrisknande och att han klarar av att ta det lugnt under tiden (det kan eventuellt ta lite tid det där). St Göran är bra dom också.

Dom får vara uppmärksamma på henne också, eftersom det kan överföras mellan personer och så.... I vilket fall, bra nyheter!!