Tuesday, June 19, 2007

Organisationsproblem

Dagens DN (kan inte hitta det på nätet, men i papperstidningen är det på sidan 7 i ekonomidelen) rapporterar att Ams ska skära ner med 800 jobb. Låter i största allmänhet som en utmärkt ide, med tanke på (bristen på) effektivitet inom verksamheten. Det som förundrar är att detta beräknas kosta 200 miljoner innan besparingarna får effekt, så därför begär man nu dessa pengar från regeringen.

Hmm, låt mig göra ett mycket grovt räkneexempel. Låt oss anta att det handlar om 800 heltidstjänster, och inte vet jag vad de tjänar på ams, men man kanske kan gissa på en snittlön på 30 000 i månaden. Det gör en lönekostnad på ca 24 miljoner i månaden. Det ger, mellan tummen och pekfingret sådär 290 miljoner på ett år (semesterersättning är inte inräknad, inte heller arbetsgivaraviften). Och hur många månaders uppsägningstid är rimligt att räkna med - tja, vi kan väl anta att det på ams är som på de flesta andra ställen, tre månader som gäller. Vilket ger minskade löneutgifter (till de fd anställda) på ca 216 miljoner. (Lägg till det också minskade kostnader för arbetsgivaragifter som kanske kan landa på ca 60 miljoner eller så.) Och detta kan då tydligen inte kompensera omställningskostnaderna, som alltså torde landa på minst ca 45o miljoner kronor.

Man får hoppas att det är en ruskigt bra omorganisation som är på gång. Eller så kan man fundera på om det finns ett organisationsproblem här någonstans. Och fundera på hur företag gör om de vill organisera om sig till en initialkostnad på 200 miljoner. Inte springer de till någon annan och ber att få pengarna i alla fall, de får vackert prioritera om i den egna verksamheten om det saknas pengar. Men det behöver man tydligen inte på ams. Tur för dem. Men också ännu ett argument för att ams i sin helhet bör skrotas. Det skulle spara en del pengar åt staten som kunde användas till något vettigare.

No comments: