Wednesday, December 28, 2005

American Museum of Science & Energy

"Oak Ridge, Tennessee, a city born of war, living for peace and growing through science, offers a unique blend of the past, present and future for visitors to East Tennessee."

Ovanstående citat är hämtat ur en Oak Ridge-broschyr som vi plockade till oss när vi igår besökte American Museum of Science & Energy. Det var på alla sätt ett riktigt kul ställe! Vi spenderade nog ca 3 timmar där. Där fanns en massa skojiga saker för små och stora att leka med. Massor med roliga fysikexperiment, en hel avdelning om de vetenskapsmän
vars forskning har lett fram till vår nutida bild av atomerna och till och med lite rymdteknologi.

Museet innehåller också en massa andra världskrigshistoria, både civil och militär, med fokus på historien om hur Oak Ridge byggdes upp. Den kom ju till för att man behövde en hemlig plats att lägga en del av sin atombombsforskning på. Så kom det sig att "Secret City" med sina tre stora forsknings- & utvecklingsanläggningar kallade Y-12, K-25 och X-10 byggdes upp här. Idag har X-10 blivit Oak Ridge National Laboratory, Y-12 finns kvar och ägnar sig åt diverseverksamhet (om man ska tro broschyrerna, såvitt jag förstår är verksamheten fortsatt ganska så hemlig) inom specialmaterial och förhindrade av spridning av massförstörelsevapen. K-25 till sist har omvandlats till "East Tennessee Technology Park" och genomgår en omfattande miljösanering som ska vara klar inom några års tid.

En skillnad som slår en europe är att vi ser på andra världskrigets slut på ett helt annat sätt än amerikanerna. I Europa tenderar vi att anse att kriget i princip tog slut i och med Hitlers kapitulation, medan de här menar att Japan fortsatt var ett reellt hot som måste bekämpas. Och eftersom Japan avvisade det amerikanska ultimatumet så atombombade man Hiroshima och Nagasaki, med känd effekt. Ytterligare en sak som jag finner värt att reflektera över är att utställningen inte alls nämner det faktum att flera av de vetenskapsmän som var med och utvecklade atombomstekniken senare tog avstånd från den... Det finns faktiskt inte mycket till kritisk granskning av kärntekniken (varken i form av kärnkraft eller kärnvapen) över huvud taget, och det kanske man skulle kunna kosta på sig på ett museum som inte bara är dedikerat till energi utan även vetenskap. (Och till alla eventuella kärnkraftsförespråkare: innan ni blir upprörda vill jag bara säga att oavsett om man tycker att kärnkraft är en överlägsen energiform eller ej så är det inte intellektuellt hederligt att inte erkänna att den är förknippad med ett par synnerligen svårlösta problem såsom avfallshantering och brytning av uran.)

Vi besökte också den nutida energiavdelningen på museet, som var en salig blandning av kol, olja, gas, sol och biovätgas. Intressant men kanske inte så vansinnigt djuplodande. Som avslutning besökte vi museibutiken, som var fylld av roliga saker! Det fanns en massa roliga grejer, som tex böcker, experimentlådor och annat. Det gick helt enkelt inte att motstå alla skojiga saker, så jag var tvungen att ägna mig åt lite spektroskopinördshopping...

På det hela taget var det tre synnerligen väl investerade timmar, intressanta från såväl politisk som vetenskapshistorisk synpunkt. Och det är nyttigt att bli påmind om att alla inte ser på världen på samma sätt som man själv!

No comments: