Wednesday, September 22, 2010

Vad kostar en man?

Hanne Kjöller briljerar i DN. Extrakul med tanke på att DN:s ledarredaktion inte gör det så ofta numera.

8 comments:

chall said...

Det finns ju ett par poänger när man drar sådana exempel från partiprogrammet. (bidrag är ok, bara de går till svenskar tex.)

Jag påminns om "är du lönsam lille vän?", en tankebubbla i en skämtteckning i en Kommunalpropaganda för ett par år sen tror jag...

Vad gäller allt det där med kostnader och vinster. Är det inte en av "sanningarna" i nationalekonomi är det är svårt att sätta värdesummor på "tryggt samhälle" som man måste lägga ned pengar på eftersom lycka och trygghet inte har ekvivalenta tal - som tex kriminalvårdens nota för fångar?!

Göran said...

Eftersom män betalar in långt mer i skatt än vad de kostar samhället så kostar en man ingenting. Tvärtom! Män bidrar med så mycket skatt till samhället att de i genomsnitt ger varje svensk kvinna 1 miljon kronor. Så om det är någon grupp som kostar så är det kvinnorna. De bidrar med mindre till samhället än vad de gör av med!

Maria Abrahamsson said...

Alltså... Poängen med artikeln var ju liksom att visa att det inte är riktigt rimligt att göra uträkningar av den typen. Jag trodde att det framgick för vem som helst som läste den.

fråga Göran said...

Göran: har du någon som helst förankring i verkligheten med de där siffrorna? För mig låter det som du hittar på och mest vill poängtera att män är viktigare än kvinnor!?

Maria Abrahamsson said...

"Fråga Göran": Något får mig att tro att "Göran" inte kommer svara på din fråga... :)

Göran said...

Siffrorna kommer från SCB:

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/BE0801_2005K03_TI_06_A05ST0503.pdf

Maria Abrahamsson said...

Göran: Eftersom jag inte har tid att läsa den där rapporten nu så ställer jag frågan till dig; Är de siffror du hänvisar till korrigerade för sådana fakta som att kvinnor (som grupp) tjänar mindre än män, tar ut mer föräldraledighet och vårdar sjuka barn oftare än män, och att män "utnyttjar" våra fängelser mer än kvinnor? Och ja, det finns säkert många fler exempel som man borde korrigera för om man verkligen ville ta reda på vem som "kostar mest". Själv vidhåller jag att det inte är särskilt intressant att göra sådana beräkningar.

Bosse said...

Att jobba mindre och inte betala lika mycket i skatt är ju att bidra mindre till samhället.

Att ta ut föräldraledighet är en kostnad för samhället. Dessutom bidrar man inte till samhället under tiden heller. Det är en dubbel förlust för samhället. Fullt friska människor som kostar istället för att bidra.

Det är män som ser till att vi har en välfärd i landet. Det är de som bidrar och betalar för välfärden. Samtidigt som kvinnorna är de som utnyttjar den mest och kostar mest. Kvinnor parasiterar på män. När ska kvinnor börja ta samma ansvar för samhället och välfärden som män?