Friday, November 27, 2009

Cynism eller bara vanlig hederlig dumhet

Tänk er följande:

Dag N:
F.d. doktorand (fdd) i visst behov av CV-boost inför en ny forskningsanslags/tjänsteansökningsrunda nästa år försöker etablera mailkontakt med f.d handledare (fdh), bland annat för att försöka reda ut om den sista artikeln från doktorandtiden någonsin kan bli klar att skicka in.

Dag N+7:
Fdd har under en veckas tid hört absolut ingenting från fdh och ordnar därför sina tågbiljetter så att de passar de tider som gäller de mer privata åtaganden fdd har i regionen där fdd:s Alma Mater är lokaliserat.

Dag N+10:
Fdh meddelar att han är ruskigt upptagen men det vore väl väldigt trevligt om fdd kunde ge ett 40-minuters föredrag om sin postdoc och följa med på kollektivlunchen med alla mötesdeltagare "så kan vi prata då", samma dag som fdd hade tänkte åka tillbaka till staden där fdd numera jobbar, jättetidigt* på morgonen.

Senare samma kväll, vilken infaller exakt två arbetsdagar före 40-minutersföredraget ska hållas meddelar fdh att fdd är "mycket välkommen" att närvara vid docentföreläsning som hålls av en enligt fdh extremt viktig och kompetent person** innan fdd åker tillbaka till nya staden.


Dagens fråga nummer 1 är alltså: Är det cynism (fdd behöver både föredrag till CV:n och rekommendationsbrev inom en snar framtid) att glatt säga ja till fdh:s förslag och boka om sina tågbiljetter så sent att fdd även kan närvara vid docentföreläsningen, eller är det bara ren och skär dumhet?

(Att fdd saknar en viktigt professor-skill, nämligen att framstå som upptagen i alla lägen, är dessvärre helt uppenbart.)

Dagens fråga nummer 2 är: Hur många tror att fdd faktiskt kommer att få prata med fdh under lunchen?

*"Jättetidigt" bör här förstås mot bakgrunden att det är morgonen efter en disputationsfest (som av oklara anledningar äger rum en måndag...)

**F.d samarbetspartner till fdd med den intressanta egenheten att denne tenderar att alltid glömma bort att nämna eller "stavar fel"*** på fdds namn i sina acknowledgement. (Stavar fel som i "oj, jag skrev visst Malin istället för Maria...")


Och ja, ovanstående scenario är förstås helt hypotetiskt, ifall nu någon misstänkte något annat...

3 comments:

Anna Johansson said...

Jag röstar för cynism på fråga 1. På fråga 2 svarar jag att risken är uppenbar att fdh kommer att vara aldeles för upptagen av att prata med alla andra människor.

Maria Abrahamsson said...

Så vad är värst, cynisk eller dumhet? :)

chall said...

svar1: cynism och "leka leken med alla fdh/prof/personer som kan leka småpåvar och förstöra framtiden för personer som fdd".

Svar2: det är inte helt omöjligt men mest otroligt.... men man måste ju hoppas?!

Själv hoppas jag att du kan boka om biljetten eller hutt any biljett som inte ruinerar dig eftersom jag tror att det gäller tåg/SJ vilket inte är det mest flexibla systemet.

Och så hoppas jag att artikeln kan bli inskickad... Självsitter jag här en thanksgivingfredag och måste skriva M&M och bena ut resultaten så min STORA artikel från post docen kan skickas in. Helst före jul, fd PI sa ngt om "inom två veckor" *skräckslaget skratt*