Monday, January 21, 2008

Oledig helgdag

Idag är det helgdag i USA - för Martin Luther King Jr:s födelsdag (15 januari) uppmärksammas alltid den tredje måndagen i januari.

Det betyder att om jag varit statligt anställd så hade jag varit ledig idag. Men nu är jag ju inte anställd alls, och jobbar dessutom på ett privat universitet så hos oss kommer det att vara lika mycket folk som vanligt (med undantag för en och annan professor som är hemma och umgås med sina barn som är lediga från skolan.)

För övrigt 1. Jag är i största allmänhet fascinerad (och uppgiven) över hur svenska medier framställer USA, den amerikanska kulturen, de amerikanska presidentkandidaterna etc. Tro inte allt ni hör och ser i svensk public service media! (Men ett tips, lyssna på Joakim Nilsson i dagens OBS i P1 - nyanserat och väsentligt mycket bättre än det P1 brukar åstadkomma i fråga om USA-bevakning.)

För övrigt 2. Det är ruskigt spännande på den republikanska kanten i primärvalskampanjen. Om Guiliani kan komma igen i Florida blir det ännu jämnare och ännu mer spännande. Å andra sidan så tyder statistiken tyder på att den som vinner det republikanska primärvalet i South Carolina också blir presidentkandidat. Det är nog för tidigt att sia om hur det blir med den saken i år, men klart är att de som hade räknat ut McCain år tänka om. Det är långt ifrån avgjort.

Och, om ni vill veta vad de amerikanska presidentkandidaterna verkligen tycker, skippa svenska media och läs amerikanska tidningar på nätet istället.

No comments: