Tuesday, April 03, 2007

Heja Linköping!

Linköpings universitet har förstått något viktigt, nämligen att också doktorander mår bättre av hyfsade sociala villkor. En trevlig nyhet mitt i strömmen av rapporter om diverse universitet som tycker att det är OK att utnyttja utländska forskarstuderande och ge dem ännu sämre villkor än svenska doktorander.

För övrigt - kan någon svara mig på varför doktorerande ska ses som en verksamhet där man ska "offra sig" och stå ut med taskiga villkor och dålig lön för att det är en utbildning? Det är ingen som kräver att jurister som ska sitta ting ska göra det med motsvarande stipendier och ingen som tycker att AT-läkare ska få utbildningsbidrag för att göra sitt jobb. Så, vad är skillnaden? Allt är utbildningar, men det verkar bara vara på universiteten som man vill främja vad som faktiskt bäst kan klassas som svartjobb. Sanktionerat av staten dessutom.

Nåja, i Linköping ser de i alla fall framåt, alltid något. Heja!

2 comments:

[cmh] said...

Usla förhållanden under doktorandtiden är en bra förberedelse inför den efterföljande arbetslösheten som är ännu värre...

Maria Abrahamsson said...

Ahhh - påminn mig inte! Det är visst bara tre vcekor kvar innan den bistra (arbetslöshets)verkligheten gör sig påmind nu. Jag får väl hoppas på att det blir fint väder i maj... :-)