Saturday, November 18, 2006

Galen pelargon

De flesta av mina vänner är bättre än mig på det där med blommor (OK, det är inte så svårt...). Och nu hävdar de envist att pelargoner vilar under vintern, dvs de blommar inte. Men min pelargon gör det - idag upptäckte jag en ny knopp!

Så antingen är min pelargon galen, eller så är den genmodifierad eller så tror den att den håller på att dö och tänker att det är bäst att blomma så mycket den bara orkar innan den går hädan. Antar att det sista är det troligaste, även om det vore mer spännande om det var någon av de två förstnämnda...

1 comment:

Anonymous said...

Din pelargon är inte galen, den är överanstängd. Precis som människor reagerar växter oväntat på stress och motsägelsefulla signaler från omgivningen.

Vad stressar då en pelargon? Det kan var sjukdomar (virus, baktererier, svampar, parasiter, insekter...), det kan vara vätskebalansen (för mycket vatten, för lite vatten, vatten för ofta, vatten för sällan ...), det kan vara näringen (för mycket, för lite, fel...), livet på fönsterbrädan och mycket annat. Japp, sjukdomar, fel mat & fel bostadsort är stressande även för växter.

Vilka är de motsägelsefulla signalerna en genomsnitlig svensk pelargon på ett fönsterbräde får? Dagslängd är en signal, värme en annan. Pelargonerna står där i fönstret och känner värmen strömma upp från elementet samtidigt som fönsterrutan strålar kyla. Är det varmt? Är det kallt? Dessutom känner växten av dagens längd, och det går inte ihop. Det är varmt och kallt och dagen är av en viss längd.

Vad göra? Jo, växter som känner sig stressade och förvirrade kan svara med att sätta knoppar, blomma och producera frö (vilket inte är speciellt vanligt för oss människor). Så, ja, pelargonen blommar så mycket den kan för att producera frön i fall den skulle dö. Då finns det åtminstone några frön som kan kan växa upp och bli nya plantor.

Finns det någon sensmoral? Troligen inte. Men det är alltid bra att gulla med sina växter, ge dem rätt förutsättnigar och rätt näring. Och vem vill inte vara frisk, få god mat, bo bra, få tydliga signaler och bli bortskämd?

/Jenny