Tuesday, January 11, 2011

New Mexico-road trip: Öken...

På nyårsdagens morgon bestämde vi oss för att det uppenbara alternativet var att åka söderut, det borde ju liksom inte bli kallare tyckte vi. Innan vi kom iväg blev vi dock tvungna att konstatera att isskrapa inte heller ingick i bilutrustningen. Jag tyckte att vi kunde testa om ett Västtrafikkort kanske funkade bra som ersättning, men efter en väldigt kort pilottest satsade vi på bilens uppvärmningsfunktion istället.Sen blev det öken för hela slanten. I-25 från Albuquerque mot El Paso går igenom öknen, och bjöd på ett helt fantastiskt landskap denna strålande, men mycket kalla vinterdag.Det var så kallt att vi kände oss säkra på att vi faktiskt skulle kunna springa ifrån såna här små liv om de skulle råka dyka upp i vår väg. Vi såg dock inga, men desto fler berg, i fjärran. Och kaktusar. Och Rio Grandes dalgång. Och kände att vi förstod varför människor som korsar gränsen mellan Mexiko och USA i öknen lätt kan gå vilse...Vi käkade lunch (efter att J bestämt sig för att hon inte hade migrän längre) i staden med det lätt märkliga namnet Truth or Consequences. Som tur var krävde dock ingen att vi skulle svara på några andra frågor än vad vi ville äta till lunch.

Vi fortsatte söderut, mot målet - White Sands National Monument, som ligger i utkanten av Chihuahuan Desert. För att komma dit var vi dock tvungna att passera en av de mindre charmiga sakerna med sydvästra USA - gränskontrollerna som är placerade en ganska lång bit från den faktiska gränsen till Mexiko. Man kan inte låta bli att undra hur amerikaner skulle ställa sig till detta när de är utomlands... Hur som helst så var det utan tvivel värt det. Som bilderna antyder var det dock nästan så att man undrade om det var snö eller sand. (Fler foton kommer på picasa så småningom.)
Ja, sen åkte vi tillbaka till Albuquerque, och en, för att vara den här resan, ganska händelselös dag var till ända.

2 comments:

chall said...

det där med namn är ju rätt roligt... :) Undra hur dom kommit fram till det hela.

Det är väl som omvänt Springfield, alla delstater har minst en Springfield... undra hur många som har en "sanning eller konka"

Maria Abrahamsson said...

Kolla länken och du får veta historien om Hot Springs blev Truth or Consequences :)