Saturday, October 02, 2010

Nobelprisspekulationer

Nästa vecka presenteras årets Nobelpristagare och det är således dags att spekulera lite. Somliga andra har ju redan gjort det vad beträffar fysikpriset så jag håller mig till kemipriset. Eller ska man kanske kalla det biologipriset? Jag kommer garanterat inte att gissa rätt om man gör som man brukar och ger priset till en biolog/medicinare, men man måste ju hålla bitterheten stången och följaktligen kommer jag bara att gissa "riktiga" kemipris. (Och hoppas att slagsidan mot biovetenskaper i nobelkommitten för kemi kanske någon gång förändras...) Nå, till gissningarna.

#Harry B. Gray för hans studier av elektrontransport i DNA och proteiner. Skulle han få det delar han det sannolikt med ett par andra personer, kanske Jackie Barton och Gary Schuster, eller någon av alla de andra som gjort signifikanta upptäckter i det här fältet. Å andra sidan har Harry & co varit segertippade förr och ändå inte nått hela vägen dit, så kanske är det att hoppas lite mycket. Den vanliga invändningen är också bristen på direkt praktisk tillämpning

#Michael Grätzel för färgämnessensiterade solceller, baserade på billiga halvledarmaterial och metallorganiska färgämnen som inte måste vara extremt rena. Dylika solceller är numera kommersialiserade om än i liten skala, och man borde alltså inte kunna hävda att de inte har praktisk tillämpning. Å andra sidan görs fortfarande forskning med stor potential* i fältet, så kanske bedöms det som för tidigt. (Eller för obiologiskt...)

#Man skulle också kunna tänka sig att man vill premiera en-molekylstudier, och i så fall är nog 2008-års Wolfpristagare Allen J. Bard och William E. Moerner, och kanske också Richard N. Zare som alla gjort banbrytande forskning inom detta område.

#Molekylär elektronik skulle kunna vara ett annat fält som kunde vara värt ett pris. George M. Whitesides borde i så fall vara given, men får säkert i så fall dela det med ett par andra. Kanske Mark Ratner men många andra är också möjliga**. (Whitesides höll för övrigt ett oerhört underhållande föredrag på en av sommarens konferenser. Rubriken var något med elektrontransport, föredraget handlade dock mest om sannolikheten för haveri på marschhöjd med Airbus respektive Boeing (både i närvaro och frånvaro av åskväder).

Med det får det vara färdigspekulerat. Presentation av vinnaren/vinnarna sker på förmiddagen onsdag den 6:e oktober, det hela kan följas här, för den intresserade.

*pun intended.
**och jag är alldeles för lat för att göra en ordentlig litteratursökning så här på lördagskvällen och kolla vilka som var först ut här.

No comments: