Sunday, February 18, 2007

Om jämställdhet

Ja, ett tema som varit uppe på bloggen förut. Men det tycks ju ständigt aktuellt, så det får bli en postning till om detta.

Idag har Agnes Wold med flera en läsvärd debattartikel i DN. De gör, ganska så skoningslöst, upp med Annica Dahlströms teser om jämställdhet. Dahlström är neurobiologen som bland annat hävdat att kvinnor med stora bröst är sämre på matematik än kvinnor med små bröst, att män är olämpliga att ta hand om spädbarn eftersom de, enligt Dahlström, har för dålig känsel i fingertopparna, hör för dåligt och har för begränsat synfält. Artikelförfattarna frågar retoriskt hur då män kan inneha arbeten som tex pilot, eller flygledare*...

Wold & co redovisar brist på referenser som stöder Dahlströms teser, och framlägger forskning som motsäger Dahlströms teser, allt på ett mycket övertygande sätt. Synnerligen befriande! För övrigt så som det brukar vara när Agnes Wold ger sig in i jämställdhetsdebatten.

Och jag frågar mig igen - hur kan det vara så svårt att fatta att man visserligen kan hitta skillnader i egenskaper mellan olika grupper (t ex kvinna och man, rödhåriga och svarthåriga, eller höger- och vänsterhänta osv osv osv osv) men att skillnaderna mellan olika individer inom dessa grupper ändå alltid visar sig vara så stora att det inte är särskilt meningsfullt att generalisera egenskaper för en viss grupp.

Poängen är ju, att oavsett om en människa råkar vara kvinna eller man, rödhårig eller blond, högerhänt eller vänsterhänt, så ska man inte på förhand tillskriva eller avskriva henne några egenskaper bara beroende på någon av alla dessa möjliga grupptillhörigheter! Och det är min bestämda övertygelse är att det är först när vi inser det som vi kan komma tillrätta med de diskrimineringsproblem som uppenbarligen finns i arbetsliv och samhälle i stort.

Se inte på en människas kön, hårfärg eller sexuella läggning - se själva människan! Först då kommer vi att kunna åstadkomma lika lön för lika arbete och åtgärda andra jämställdhetsproblem. Basta!

*(Ja, det är inte utan att man önskar sig en kvinnlig pilot nästa gång man ska flyga, om nu medelmannen faktiskt ser så dåligt att han inte förmår upptäcka ett spädbarn. Jag antar att ni uppfattar sarkasmen i föregående mening?)

3 comments:

Anonymous said...

Härligt att fler är engagerade!
Jämställdhet, matematik, akademin och mycket mer kan du läsa om i mina illustrerade prosadikter på min nya hemsida

http://www.anettejahnke.nu

Se speciellt "Herrarkin", "Att få nog", "Fördummar" ...

Mycket nöje!
mvh
anette

Anna Johansson said...

Annica Dahlström har skrivit ett svar idag på DN debatt. Jag har bara hunnit skumma det än, ska läsa ordentligt senare.

Anonymous said...

Vad gör den akademiska världen för att motarbeta svartkonst och stolligheter? Är det inte dags att vara mindre kollegial? Dahlström och Rosenberg förenar visserligen tänkande individer av båda könen men vilseleder dem som litar på sin instinkt.