Thursday, May 31, 2007

del II - Otroligt...

...men sant.

Imorgon blir jag arbetslös. Måste följaktligen till arbetsförmedlingen för att anmäla detsamma. Och nu för tiden kan man snabba på den processen genom att fylla i en massa uppgifter på nätet redan innan man kommer dit. (Och det är säkert bra, för förra gången tog det en evig tid bara att få komma fram till en dator och fylla i de där uppgfterna, och med tanke på att hela besöket nog tog tre timmar eller så i anspråk så är det nog bäst för alla om man kan effektivisera den processen något...)

Ja, och bland alla de där sakerna man ska fylla i så finns det en lång lista där man ska fylla i sina kompetenser. Den börjar med atomabsorptionsspektrofotometri och absorptionsspektrofotometri (uppdelat på UV, Vis och IR) och fortsätter med att räkna upp en lång rad kemiska analystekniker (nej, laserspektroskopi var inte en av dem, tyvärr) som hplc, gaskromatografi, masspektrometri mm. Och så, mitt bland alla dessa tekniker står det plötsligt "fysikalisk kemi", som om det vore en slags analysteknik. Tjena hejsan. Trodde kanske inte att de skulle ha järnkoll på arbetsförmedlingen, men det där var ändå lite för tröttsamt. Ingen koll alls, alltså. Otroligt men sant.

Undrar om jag ska gå dit imorgon och säga att jag jobbat med kemisk fysik, för att förvirra dem lite ytterligare...

Det kan nog bli en väldigt intressant dag imorgon.

6 comments:

Alice said...

Kom igen, Maria, förvirra dem lite. Det är ganska kul att höra historier om vilken dålig koll arbetsförmedlare har på akademiker.
Det är ganska konstigt tycker jag. Men de akademiker-vänner som har fått "smaka" på AF har endast dåliga erfarenheter av den.
Lycka till!

[cmh] said...

Ah, ett vanligt missförstånd. Arbetsförmedlingen förmedlar inga arbeten, det är inte deras uppgift. Arbetsförmedlingen är en kontrollorganisation som skall kontrollera att du uppfyller de krav som ställs för att få kallas arbetssökande. Förmodligen kan de erbjuda nybörjarkurser i svenska samt lära dig att surfa på nätet om det skulle behövas. Jag tror nästan att folk med koll skulle bli lite utstötta på AF. [avd. "ja é inte bitter"]

Grattis till att de kastar post doc-pengar på dig förresten.

Maria Abrahamsson said...

[cmh]: det är nästan så att man kan tro att du är lite bitter på af på riktigt... Men jag förstår dig, fullt ut. Och dagens övning var så intressant att den nog får vara värd en egen bloggpost.

Alice: tja, man behövde inte precis anstränga sig för att de skulle bli förvirrade. Det svåra ordet för dagen var "forskarutbildning"...

Alice said...

Maria, har de lärt dig hur man surfar på deras hemsida? otroligt lärorikt! (superironi)

[cmh] said...

Alice, att surfa på deras hemsida kräver sin man så rackarns snårig som den är.

Maria Abrahamsson said...

Ja, det är då sant som det är sagt. Om den hemsidan strukturerades om så skulle många arbetslösa må bra mycket bättre bara av det. Kanske kunde vara ett lämpligt kosultuppdrag för mig under sommaren, istället för de jobb som AF tycker att jag ska söka.