Wednesday, February 25, 2009

Föreningsfriheten

Så där ja, då blir det ett nytt försök att avskaffa livegenskapen för studenter genom ett regeringsförslag om att avskaffa kårobligatoriet. Låt oss hoppas att det blir verklighet den här gången.

Jag måste säga att det är lite fascinerande att tvångsmedlemskapet i svenska kyrkan avskaffades långt innan man var beredd att ge studenterna samma sorts frihet.

5 comments:

Anonymous said...

Det är väl ändå skillnad mellan att tvinga varenda medborgare bli medlem i kyrkan och att "tvinga" studenter till att bli medlemmar i studentkåren, en organisation som faktiskt är till för att hjälpa studenterna. Dessutom är ju ingen tvingad till att plugga.

Ska bli intressant att se hur fatalt regeringen kommer att misslyckas med att bevara studentinflytandet.

Maria Abrahamsson said...

Avlo: Att man inte är tvingad att plugga är inget argument för att den som pluggar ska tvingas vara med i en förening, oavsett om man gillar den föreningens åsikter och aktiviteter eller ej.

Och vad beträffar studentinflytandet så tycker jag, generellt, inte att det fungerar särskilt bra idag. Kan kårerna rättfärdiga sin verksamhet kommer de att få medlemmar.

För övrigt har ju inte sossarna kvar kollektivanslutningen av alla LO-medlemmar till SAP heller längre. Jag tycker att det är på tiden att även studenterna får makten över sina föreningsmedlemsskap.

Anonymous said...

Det är väl snarare så att detta förslag visar hur lågt regeringen värderar utbildningskvalitet, inflytande och rättssäkerhet. Att säga att kårerna kommer få medlemmar om de kan rättfärdiga sin verksamhet är lätt att säga om man inte tänker på att kårerna inte kommer kunna bedriva samma verksamhet med det bidrag som staten erbjuder, utan istället får satsa på jippon och annat för att värva medlemmar. Vad tror du lockar folk, inflytande eller studentrabatt på den lokala pizzerian? De viktiga frågorna kommer naturligtvis hamna i skuggan.

Roligt i sammanhanget är just snacket om föreningsfrihet. Ingen ska tvingas in i någon förening, men vi kan tvinga Sveriges samtliga skattebetalare att betala för studenternas kårverksamhet. Regeringen skjuter sig själv i foten som vanligt.

Alice said...

Jag är för avskaffat kårobligatoriet. I mitt hemland var det också obligatoriskt först men sedan ändrade man på det och vi har inte alls förlorat så många medlemmar som man kunde tro. Vi (kåraktiva )fick helt enkelt visa vilka fördelar det finns för dem som är anslutna.
Jag köper inte Avlos argument att det är legitimt att tvinga folk vara medlemmar för att det handlar om "en organisation som faktiskt är till för att hjälpa studenterna." Med det resonemanget skulle man kunna tvinga alla att ansluta sig till facket (de vill ju hjälpa till) och kanske till och med tvinga folk att skaffa sig bibliotekskort (det är bra att läsa).

Maria Abrahamsson said...

Alice: Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!