Sunday, February 25, 2007

Den kommande veckan...

kattvakt
skriva post doc-ansökan
packa flyttkartonger
yogakurs
skriva post doc-ansökan
packa flyttkartonger
skriva post doc-ansökan
packa flyttkartonger
skriva post doc-ansökan
låna fler flyttkartonger
packa ännu fler flyttkartonger
träna
packa flyttkartonger
flytta...

typ. känns som om jag vet vad jag ska göra den närmaste veckan i alla fall.

Thursday, February 22, 2007

Det är lite mycket nu...

Därav att jag tex inte följt upp jämställdhetsdiskussionen närmare - annars har Dahlström svarat i DN, några av mina arbetskamrater har fällt märkliga kommentarer i frågan, i vanliga fall sansade bloggare verkar ha fått hjärnsläpp och ja... Det tål att kommenteras ytterligare helt enkelt.

Utöver det handlar mitt liv en del om flyttkartonger just nu, som ska transporteras, packas (helst på ett intelligent sätt), transporteras igen, ja ni vet.

För övrigt kan man notera att det universitet jag arbetar på igår meddelade att de fördömer system med skuggdoktorander. Jahaja, det var ju bra. Åtgärder har man också vidtagit. Det är ju också bra, men något får mig att tro att det inte löser problemet. Skuggdoktorander har varit ett problem på många svenska universitet under en lång tid. Och bara för att en student vågar kontakta fakultetsledningen är det inte alls säkert att alla andra i samma situation gör det.

Till sist bara detta - helt underbart! Liberala ungdomsförbundet i västsverige har granskat Hans Tillys lönebesked, och skickat en faktura på det facila priset av 1.5% av hans genomsnittliga inkomst. (Som av en ren händelse är detta samma procentsats som Byggnads tar ut av både fackanslutna och icke-fackanslutna byggjobbare, för att oombedda, granska deras lönebesked.) Helt lysande! Jag utgår från att Tilly kommer att betala - om inte borde han kanske överväga att sluta ta betalt från dem som inte bett om en lönegranskning av Byggnads. Åtminstone om man ska vara konsekvent. Och det ska väl även fackföreningar vara?

Sunday, February 18, 2007

Om jämställdhet

Ja, ett tema som varit uppe på bloggen förut. Men det tycks ju ständigt aktuellt, så det får bli en postning till om detta.

Idag har Agnes Wold med flera en läsvärd debattartikel i DN. De gör, ganska så skoningslöst, upp med Annica Dahlströms teser om jämställdhet. Dahlström är neurobiologen som bland annat hävdat att kvinnor med stora bröst är sämre på matematik än kvinnor med små bröst, att män är olämpliga att ta hand om spädbarn eftersom de, enligt Dahlström, har för dålig känsel i fingertopparna, hör för dåligt och har för begränsat synfält. Artikelförfattarna frågar retoriskt hur då män kan inneha arbeten som tex pilot, eller flygledare*...

Wold & co redovisar brist på referenser som stöder Dahlströms teser, och framlägger forskning som motsäger Dahlströms teser, allt på ett mycket övertygande sätt. Synnerligen befriande! För övrigt så som det brukar vara när Agnes Wold ger sig in i jämställdhetsdebatten.

Och jag frågar mig igen - hur kan det vara så svårt att fatta att man visserligen kan hitta skillnader i egenskaper mellan olika grupper (t ex kvinna och man, rödhåriga och svarthåriga, eller höger- och vänsterhänta osv osv osv osv) men att skillnaderna mellan olika individer inom dessa grupper ändå alltid visar sig vara så stora att det inte är särskilt meningsfullt att generalisera egenskaper för en viss grupp.

Poängen är ju, att oavsett om en människa råkar vara kvinna eller man, rödhårig eller blond, högerhänt eller vänsterhänt, så ska man inte på förhand tillskriva eller avskriva henne några egenskaper bara beroende på någon av alla dessa möjliga grupptillhörigheter! Och det är min bestämda övertygelse är att det är först när vi inser det som vi kan komma tillrätta med de diskrimineringsproblem som uppenbarligen finns i arbetsliv och samhälle i stort.

Se inte på en människas kön, hårfärg eller sexuella läggning - se själva människan! Först då kommer vi att kunna åstadkomma lika lön för lika arbete och åtgärda andra jämställdhetsproblem. Basta!

*(Ja, det är inte utan att man önskar sig en kvinnlig pilot nästa gång man ska flyga, om nu medelmannen faktiskt ser så dåligt att han inte förmår upptäcka ett spädbarn. Jag antar att ni uppfattar sarkasmen i föregående mening?)

Boktips för alla som behöver muntras upp...

...eller som bara gillar att låta sig underhållas i största allmänhet.

"Brev till samhället" av Eric Ericsson.

Ni har säkert hört talas om honom, mannen som skriver rätt så konstiga brev till statsråd, myndigheter, kulturinstitutioner, företag... I boken är några av breven, och svaren på desamma publicerade. Och tro mig, det är underhållande värre. Smakprov: han skickar brev till Mona Sahlin och erbjuder en unik dräkt, som symboliserar Sverige, gjord i bland annat älgskinn, stål och bark. Avslutar brevet med att fråga om han ska lämna över dräkten personligen eller skicka den med post. För att bara nämna ett enda exempel.

Boken är utgiven på Kartago förlag, och borde bums läsas av alla som känner sig vara i behov av ett gott skratt. Rekommenderas särskilt till februarilåga arbetslösa eller alltför arbetsöverhopade forskare.

Friday, February 16, 2007

Tji New Orleans

Jahaja, så igår fick jag veta att det inte blir någon post doc i New Orleans för mig. Tråkigt, irriterande och ledsamt. Utan tvivel dags att mentalt förbereda sig på en längre tids arbetslöshet, samt fundera på vad man ska och vill göra istället. Helt enkelt göra en ny plan. Jag gillar att ha en plan, men jag gillar inte när mina planer går i stöpet. Så, ja, jag får väl helt enkelt göra en bättre plan nästa gång. Men surt är det.

Saturday, February 10, 2007

Förundran

På dörren in till min trappuppgång sitter sen några dagar ett klistermärke från syndikalistiska ungdomsförbundet, som uppmanar alla rånare och tjuvar att gå någon annanstans, för här bor "arbetarklassen". Intressant tycker jag. Definieras ens klasstillhörighet av var man bor? Är man per definition arbetarklass för att man bor i ett s.k. kategoriboende (dvs en lägenhet som man måste vara student eller doktorand för att bo i)? Betyder det att min klasstillhörighet ändras när jag flyttar härifrån?

En annan sak man kan förundras över är detta. Man undrar om vem som helst skulle komma undan polisförhör för att det är svårt att få almanackorna att passa ihop, eller om det kräver att man är statsminister eller f.d. dito för att det ska vara ett giltigt skäl. Kriminalinspektörens argumentation känns inte helt klockren, för att uttrycka sig milt.

Friday, February 02, 2007

html-tjafs

ok - förkylningsdimmig hjärna, ett kontaminerat tangentbord (för att jag nyser så mycket), en miljard näsdukar (ca hälften oanvända) och trilskande html-kod är ingen bra kombination. Efter min uppdatering av länklistan vill jag gärna fortfarande ha kvar den lilla, lilla tunna avgränsande linjen mellan länklistan och tidigare postningar - men nej... Suck... Någon som kan hjälpa?

Lite friare studenter

Det verkar som om utbildningsminister Leijonborg förstått något viktigt - nämligen att studenter också bör få vara fria människor som själva ska få välja vilka föreningar de vill vara med i, och inte tvingas till medlemskap i sin studentkår. DN rapporterar om detta här. Applåder!

Jag har aldrig begripit varför föreningsfrihet ska gälla alla människor i Sverige utom studenter, som ska tvingas vara med i Studentkåren för att få skriva sina tentor. Och argumentet att ingen skulle vara med i Studentkåren om det inte vore obligatoriskt håller inte. Om kårerna sköter sig kommer de att få medlemmar, om inte, ja då blir det inga medlemmar - ganska enkelt, och precis så om andra organisationer fungerar. Heja Leijonborg! Och jag hoppas verkligen att folkpartistiska och moderata element som röstade emot ett avskaffande av kårobligatoriet senast det var omröstning i riksdagen inte gör om det misstaget.

Ett litet, men principiellt viktigt steg, mot lite friare människor!

uppdatering av länkar...

Den uppmärksamme läsaren noterar att jag äntligen tagit mig samman och lyckats uppdatera min länklista lite grann. Delat upp i någon slags kategorier - även om samtliga bloggar med forskningsanknytning ofta handlar om politiska spörsmål, det är inte en heltäckande kategorisering. Urvalskriterierna har varit följande; bloggarna ska besökas regelbundet av undertecknad, och likaså uppdateras någorlunda regelbundet. Därav följer att tex Johan inte får vara med längre... Men sånt kan ändras.

Det finns förstås mängder med andra sidor som jag också besöker med jämna men lite längre mellanrum tex Isobels verkstad, Merit Wager och så förstås mina bästa seriesidor "Pearls before swine" och "Piled Higher and Deeper".

En annan sida som jag då och då läser har det intressanta namnet Med fingrarna i ekorrhjulet. Där hamnade jag första gången av en ren slump, när jag surfade runt lite och läste vad både kända och okända människor skrivit om intelligent design-debatten som hölls i Linköping i höstas. Det visade sig dock att personen bakom bloggen ofta har intressanta saker att delge världen (eller i varje fall sina läsare) på många olika teman och därför återkommer jag dit med jämna, men längre, mellanrum. Såvitt jag kan gissa av det som publiceras är bloggaren nog doktorand i antingen fysik eller kemi med inte så lång tid kvar till inlämning, men det är möjligt att det är en helt felaktig slutsats...